Planlama süreci henüz şirketini ya da işletmesini kurmamış kişiler için öncelikle kuruluş aşamalarının sırasına göre tamamlanması ile başlar. Ortak veya ortakların yapmayı düşündükleri işin boyutuna, sektörüne ve yapısına göre hukuki ve mali niteliği belirlenir, bu belirlemelere göre kuruluş işlemleri başlatılarak mükellefiyet ve tescil işlemlerinin tamamlanması ile işe başlama gerçekleştirilir.
Mevcutta bir mükellefiyeti olan gerçek veya tüzel kişilikler için; mevcut mali durumun değerlendirilmesi ile planlama başlar. Gelir ve giderlerin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesi, varlık ve borçların envanterinin çıkarılması, üst yönetim ile birlikte şirket analizi, şirketin; sektörüne, yapısına, boyutuna ve kurum kültürüne göre gelecek hedefleri belirlenerek, geçmiş dönem mali ve finansal durum gözden geçirilir, vergi tekniğine ve mevzuata uyumu tespit edilerek hukuki ve mali riskler belirlenir.
Tespit edilen eksiklik ve risklere göre şirketler, yeniden yapılandırma yapılarak uygun teknikler belirlenir, ihtiyaca göre firma içinde muhasebe sitemleri kurulur, personel eğitim desteği verilir verilir ve mali işlemler kontrol altına alınır.